Culture Corner

Nevladino udruženja "Kutak" je tokom 2015. godine odlučilo da ode korak dalje i pruži svoj doprinos u promociji cjelokupnog kulturnog stvaralaštva u Crnoj Gori formiranjem jedinstvenog portala o kulturnim događajima u Crnoj Gori – Culture Corner (www.culture-corner.me), kao rezultat projekta "Kultura Crne Gore na klik" koji je prepoznat od strane Komisije Glavnog Grada za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija za 2015. godinu.

U maju 2016. godine Telenor Fondacija je, na konkursu za projekte koji na najbolji način prate misiju „Internet za sve“ i imaju cilj da doprinesu unapređenju života u lokalnim zajednicama Crne Gore, upravo prepoznala projekat "Klik za kulturu" koji podrazumijeva dalje usavršavanje Culture Corner portala i to: 1) razvojem softvera u cilju ostvarivanja mogućnosti rezervacije karata/ulaznica za kulturne događaje i 2) kreiranjem baze umjetnika (profesionalnih i amaterskih) i svih onih koji daju doprinos razvoju kulture Crne Gore, koja im omogućava pristup kreiranja sopstvenog profila (bloga) o sebi i svom radu, na kojem postavljaju svoju biografiju, fotografije, tekstove, linkove i sve ostale sadržaje koji pomažu da ga kreiraju u skladu sa svojim preferencijama i na najbolji način predstavlja njegov rad. Projekat je trajao do 1. maja 2017. godine.

Osnivači Nevladinog udruženja "Kutak", kao i prethodnih godina, nastoje da svojim kapacitetima i entuzijazmom daju doprinos razvoju kulturne scene Crne Gore. Naime, veoma mali broj nevladinih udruženja učestvuje u kulturnoj i umjetničkoj produkciji i ne postoje nevladina udruženja koja poput nas rade na boljoj promociji kulturnih događaja, većoj dostupnosti informacija o istim i razvoju publike, jer je Culture Corner jedini projekat i portal u Crnoj Gori takve prirode.

Culture Corner portal su tehnički osposobili predstavnici Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore koji su svojim iskustvom u izradi internet portala i mobilnih aplikacija omogućili njegovo efikasno funkcionisanje. U pitanju su eminentni stručnjaci iz ove oblasti, koji su radili i na koncipiranju internet portala i mobilne aplikacije "Budi odgovoran". Projekat "Budi odgovoran", koji su zajedno realizovali Kreativni tim Elektrotehničkog fakulteta i kao partneri Vlada i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u okviru Akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije, ušao je među sedam finalista za prestižnu nagradu Pozitivni primjeri otvorenih vlada koja je dodjijeljena u Londonu na Drugoj godišnjoj konferenciji Partnerstva otvorenih vlada. Pored toga, Kampanja "Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%", koju su zajedno razvili Vlada Crne Gore i Elektrotehnički fakultet u Podgorici uz značajnu podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori i nevladinog sektora osvojila je drugu nagradu međunarodne inicijative Partnerstva otvorenih vlada u konkurenciji najboljih projekata iz 33 zemlje svijeta koji afirmišu uključivanje građana u javne politike. Ovo prestižno priznanje dodijeljeno je crnogorskoj kampanji zbog, kako je navedeno, doprinosa u afirmaciji saradnje civilnog i javnog sektora i aktivnog uključivanja građana u javne politike.

Ustanovljavanjem Culture Corner portala jednim dijelom je razrađena mreža pružalaca podataka o kulturnim događajima na način da se postigla najbolja moguća vremenska usklađenost između održavanja događaja i njihove promocije. Nevladino udruženje "Kutak" je uspostavilo i nastaviće da uspostavlja mrežu sa pružaocima sadržaja na lokalnom i nacionalnom nivou uključujući i fizička lica kojima je, putem ovog portala omogućeno da dostave informacije o istim. Takođe, prikupljaju se podaci na dnevnom nivou u cilju kontinuiranog blagovremenog i tačnog informisanja o kulturnim događajima u Crnoj Gori, uključujući i informacije koje se odnose na eventualno otkazivanje ili odlaganje. Prikupljeni podaci se analiziraju u smislu njihove usklađenosti sa misijom internet portala www.culture-corner.me koja se odnosi na promociju kulturnih događaja, a ne na sve zabavne sadržaje sumnjivih doprinosa kulturi koji se mogu organizovati na teritoriji Crne Gore.

Aristotel

"Ni jedan veliki umjetnik ne vidi stvari onakvim kakve one stvarno jesu. Ukoliko bi bilo tako on bi prestao da bude umjetnik."

Pablo Picasso

"Cilj umjetnosti nije da predstavi vanjsku pojavnost stvari nego njihov unutrašnji značaj."

"Svaki umjetnik je na početku bio amater."

"Umjetnik nije plaćen za svoj rad, nego za svoju viziju."

"Umjetnost nije stvar – ona je pravac."